Wennen aan elkaar

Wennen aan elkaar, de hond en het baasje

Als er een (nieuwe) hond in het gezin komt, is iedereen daar natuurlijk blij mee. Om onze adoptanten te helpen de kennismaking en opname in het gezin goed te laten verlopen, hebben wij wat tips op een rijtje gezet.

Voor een hond is het belangrijk dat hij weet wat zijn plaats binnen het gezin is.
In het begin is het voor u net als voor  de hond, aftasten. Geef de hond hiervoor de ruimte. Laat hem wennen in het gezin en in de naaste omgeving. Nodig de eerste paar dagen niet iedereen uit om naar de hond te komen kijken maar doe dit stapsgewijs na een tijdje.

Geef de hond een vaste plek in huis, waar hij rust kan vinden. Vertel ook de kinderen dat dit een plek voor de hond is en dat zij hier de hond met rust moeten laten.

Als kinderen met de hond willen spelen laat ze de hond naar zich toeroepen.
Geef ook een vaste plek waar de hond kan eten en drinken. De meeste honden uit het buitenland zijn gefocust op eten, het is belangrijk om de hond tijdens het eten met rust te laten. Dit geldt zeker voor kinderen.

Sommige honden hebben last van verlatingsangst en gaan piepen/huilen als ze geen mensen meer zien. Wij adviseren om regelmatig in en uit te lopen en niet te reageren op het gedrag van de hond. Ook niet begroeten als u binnenkomt, maar op een ander door u te bepalen moment. De tijd van wegblijven langzaam opbouwen. Het moet voor de hond de normaalste zaak zijn dat u weggaat. Hij leert hierdoor dat u ook terugkomt.Als u een hond heeft is het belangrijk om de nieuwe hond eerst op neutraal terrein kennis te laten maken met uw hond. Op deze manier voorkom je territoriumproblemen. De meeste honden zijn sociaal naar soortgenoten. Onze ervaring leert dat erbij kennismaking weinig problemen te verwachten zijn. Gezamenlijk wordt er dan naar het nieuwe huis gelopen.

Wilt u nog meer weten over honden, hun gedrag en hoe u een goede baas kunt zijn dan is het boek “De vrouw die naar honden luistert” van Jan Fennell een aanrader. Daarnaast kunt u ook altijd contact met ons opnemen.